La Causa de Xavi Sarrià

El nou disc de Xavi Sarrià

La Causa de Xavi Sarrià

Article publicat a la revista “Allioli” de juliol de 2022

Quan vam escoltar la banda sonora de La mort de Guillem (“No s’apaguen les estreles”) molts vam pensar que Sarrià havia tornat a construir un himne a l’altura dels grans èxits assolits amb Obrint Pas: “Al país de l’olivera”, “No tingues por”, “25 d’abril”, “La flama” i així fins completar una caterva de cançons icòniques de la banda valenciana.

Per això, aquell emotiu tema cinematogràfic amb Pep Gimeno “Botifarra”, era com la certificació de que la capacitat creativa de Xavi Sarrià estava intacta i que allò que anava a vindre seria bo. I així ha estat. “Causa” (Propaganda pel fet) és un disc coral, de relat potent i amb un grapat d’històries musicals atrevides, sinceres, amb molta força i un gust exquisit per la construcció d’imatges. Sarrià es despulla en terrenys personals i segueix investigant amb noves sonoritats i companys de viatge. La nòmina de col·laboracions passa per la rapera Elane, la guitarrista i cantant Sandra Montfort, Anna Lillo, el propi Pep Gimeno “Botifarra”, el violinista Ahmed Touzani i Rafael Arnal (esplèndid, per cert, en “Balansiya”).

És difícil no parlar d’un disc sense portar-lo al bancalet propi. Allà on s’hi troben els gustos de cadascú. En tot cas, els enyorats per les cançons més rockeres no li faran ois a bombes ballables com “Presagi” o “Metròpolis” o balades rapejades que es fan grans i esclaten (que bonica “Un foc que creix” o “Autodefensa”). La resta és per a sentir els deu temes, viatjar per les valls morisques, reivindicar les dones i atendre a l’aparador intern que ha tornat a exposar amb ràbia i serenitat un home que, per damunt de tot, ens vol seguir emocionant.